HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

Örökbefogadás külföldről

2012.09.08. 11:32 Orokbefogadnank

Az az eset is, amikor magyar állampolgár szeretne külföldi állampolgár gyereket örökbefogadni nemzetközi örökbefogadásnak minősül.

 

A nemzetközi örökbefogadással a Hágában 1993. május 29-én aláírt Egyezmény foglalkozik, melyet Magyarországon 2005-ben iktattak törvénybe (2005. évi LXXX törvény a gyermekeknek a nemzetközi örökbefogadások terén való védelméről és az ilyen ügyekben történő együttműködésről szóló, Hágában, 1993. május 29. napján kelt Egyezmény kihirdetéséről, letölthető innen: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500080.TV)

 

Az Egyezményt aláíró tagállamokban Központi Hatóság működik, amely a nemzetközi örökbefogadások lebonyolításával foglalkozik. Magyarországon ez a Nemzetközi örökbefogadással a Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságon van.  (2010. július 16-i frissítés szerinti elérhetőségek: http://www.hcch.net/index_en.php?act=authorities.details&aid=668)

 

Ahhoz a Központi Hatósághoz kell a kérelmeket benyújtani ahol az örökbefogadók szokásos tartózkodási helye található. (Ez magyaroknál általában Magyarország (elérhetőségek ld. fent), ám ha külföldön élnek, akkor a megfelelő külföldi ország Központi Hatósága).

A fogadó állam Központi Hatósága (szülők tartózkodási helye) jelentést készít a leendő örökbefogadókról (személyazonosság, háttér, családi, egészségügyi körülmények, örökbefogadás okai, milyen gyerekek nevelésére alkalmasok), melyet elküld a származási ország Központi Hatóságának (gyermek tartózkodási helye).

A származási állam Központi Hatósága a gyerekről készít jelentést (személyazonosság, szociális környezet, családi, egészségügyi körülmények), melyet a fogadó állam Központi Hatóságának küld el.

A döntést a származási államban hozzák meg miután az örökbefogadó szülők beleegyeztek, a fogadó állam Központi Hatósága jóváhagyta a döntést (ha ennek az államnak a jogszabályai ezt megkövetelik), a  két érintett Központi Hatóság megállapodott abban, hogy az örökbefogadás megindítható és megállapították, hogy az örökbefogadó szülők alkalmasak az örökbefogadásra és a gyereknek engedélye van (vagy meg fogja kapni) a fogadó államba való belépésére és letelepedésre.

 

A Központi Hatóságoknak meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy a gyerek beléphessen a fogadó államba, ennek érdekében Magyarországon a Központi Hatóság szorosan együttműködik a Bevándorlási Hivatallal

 

Az Egyezményt aláíró tagállamok listája itt található: http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.status&cid=69

 

Az Egyezmény angol nyelven itt olvasható, innen pdf-ben le is tölthető: http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.text&cid=69

 

Amennyiben az érintett két tagállam nem tagja az Egyezménynek az örökbefogadást mindkét ország hatóságának le kell folytatnia a törvényeikben előírt eljárásokat és döntést kell hozni az örökbefogadás engedélyezéséről vagy jóváhagyásáról.

 

Fontos megjegyezni, hogy ha külföldről fogadunk örökbe, akkor az ismerkedési időszak alatt a származási országba kell utazni, ez pedig idő és pénz igényes.

Szólj hozzá!

Címkék: külföld örökbefogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr24762756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása