HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

TAJ-jogviszony

2012.08.31. 13:15 Orokbefogadnank

A múltkor a www.hoxa.hu Örökbeadás-örökbefogadás fórumán megjelent egy kérdés egy leendő örökbeadótól, hogy ha valakinek nincs biztosítása, akkor a szülésért fizetni kell-e.

A hasonló helyzetben levő lányoknak, hölgyeknek foglaltuk össze profi segítséggel a TAJ-jogviszonyról a tudnivalókat.

 

Magyarországon a Társadalombiztosítás kötelező. A biztosítás alapját a járulékfizetés jelenti, vagyis csak az a személy rendelkezik társadalombiztosítással, aki társadalombiztosítási járulékot fizet.

2007. április 01-től a törvény értelmében azok a belföldi személyek, akik nem rendelkeznek biztosítással és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak, csak egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése esetén szerezhetnek jogosultságot az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Hiába van a születésedtől TAJ számod, ha nincs mögötte járulékfizetés, az orvosnál piros lámpát fog mutatni az állapotod, vagyis, hogy rendezetlen a járulékfizetés.

Ezek alapján amennyiben a kismama után a munkáltatója nem fizet járulékot, egyénileg kell gondoskodnia a járulékfizetésről. A járulékfizetést a kötelezett helyett más is teljesítheti (pl. családtag). A járulékfizetés átvállalásához szükséges az adóhatóság jóváhagyása, így ezt 15 napon belül be kell jelenteni az állami adóhatósághoz.

A járulékfizetés érdekében bejelentést kell tenni az elsőfokú állami adóhatósághoz a 07T1011. számú „Adatbejelentő lap”-on. A nyomtatvány az NAV honlapjáról (http://nav.gov.hu/) letölthető.

E járulékfizetés havi összege 2012-ben 6390 forint (napi összege 213 forint) (1997. évi LXXX. tv. 19. § (4) bekezdés alapján.)

 

A jogviszony-ellenőrzés eredményétől függetlenül mindenki megkapja a szükséges egészségügyi ellátást: amennyiben az ellenőrzés eredményeként kiderül, hogy a beteg nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában, az OEP-finanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató (!), és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát,) költségét. Tehát nem az ellátás, hanem az elmaradt járulékok összegét követelhetik visszamenőleg.

 

A törvény szerint járulékfizetés nélkül is jogosult az egészségügyi szolgáltatásra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 54. §-a alapján a szociálisan rászorult személy, ha ezt a települési önkormányzat polgármestere által kiállított hatósági bizonyítvánnyal igazolja, és a bejelentést a polgármesteri hivatal teljesíti az egészségbiztosítási szerv felé. Amennyiben nincs a kismamának jövedelme, s nem tudja fizetni a 6390 Ft-os összeget, érdemes felkeresni az önkormányzatot, és kérni hatósági bizonyítványt a szociális rászorultságról.

Szólj hozzá!

Címkék: örökbeadóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr594743844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása