HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

az örökbefogadás elindításától a határozatig

2012.08.04. 14:57 Orokbefogadnank

Tegnap KovácsnéRami kérdezte, hogy mik a feltételei az örökbefogadásnak, ezért gondoltam ma leírom, hogy nálunk hogyan is zajlott, mire figyelnék most jobban oda, tehát a tapasztalatainkat.

 

Először a megyei Tegyeszhez kell bemenni, ez nálunk a Pest megyei (http://www.pmtegyeszi.hu/index.php/kapcsolat) volt. Telefonon kértem időpontot, egy nagyon kedves ügyintézőhöz kerültünk.

 

Mi úgy mentünk oda, hogy nem nagyon tudtunk semmit az örökbefogadás folyamatáról, de elmagyarázta nekünk türelmesen. Már ott a helyszínen meg kellett beszélnünk, hogy milyen gyereket szeretnénk örökbefogadni.

 

Meg kellett határozni a korát. Ugye akkor még én csecsemőben gondolkodtam, de végül a 0-3 évet adtuk meg, hiszen ha meglátom a gyereket és úgy érzem, hogy nem tudom őt elfogadni, akkor még mindig mondhatok nemet. Mivel eleve két gyerekben gondolkodtunk, ezért beírtuk a testvéreket is, a nagyobbik gyerek ez esetben 5 éves lehet.

 

Kaptunk egy papírt, amin meg kellett határozni, hogy milyen betegségeket tudunk vállalni, de hosszas megbeszélés után (ezt nem a helyszínen kellett kitölteni) mi nem küldtük vissza a papírt, ami azt jelentette, hogy egészséges gyereket tudunk fogadni. Nem tudtuk eldönteni, hogy mik azok, amit még be tudunk vállalni és mi az, amit nem, így inkább az egészségest választottuk.

Nyilatkozni kellett, hogy nyílt vagy zárt vagy mindkettőféle örökbefogadást választunk, illetve, hogy az országos listára szeretnénk-e felkerülni.

 

Kaptunk egy papírt, amit a háziorvosunknak kellett kitölteni, hogy legjobb tudomása szerint nem vagyunk alholisták, stb. ezt nálunk kétszer kellett kitölteni, mert a házidoki visszaküldte a tegyesznek, de sajnos soha nem érkezett meg az ügyintézőhöz. Így Z. bement és kért egy új papírt, én elmentem a dokihoz, Z. pedig visszavitte kézben a papírt.

 

Elküldtek pszichológushoz is, ahol egy teszt és egy beszélgetés van. Hallottam olyan helyről is, ahol először a tesztet töltötték ki és az értékelése után beszélgettek, a mi esetünkben először a beszélgetés zajlott le, majd a teszt kitöltése. A beszélgetés alatt a pszichológus rólunk kérdezett, családi háttér, hogyan nőttünk fel, hol találkoztunk, vannak-e és ha igen milyen nevelési elveink, ilyesmik. Végül azt mondta, hogy ha csak a tesztben nem talál valami nagyon csúnyát, akkor megkapjuk tőle a zöld utat:)

 

Részt kellett venni egy kétnapos tanfolyamon is, amiről annó írtam a barátaimnak, majd egy másik bejegyzés keretében leírom, hogy milyen volt. Ilyen tanfolyamot szerveznek a tegyeszek, illetve az Ágacska Alapítvány is (http://www.agacska.hu/). A két napot vizsga nem követte, kaptunk egy Tanusítányt, hogy sikeresen részt vettünk a 29/2003. ESzCsM rendelet szerinti örökbefogadásra felkészítő tanfolyamon. A tanfolyami képzettségünk: örökbefogadó szülő:))

 

A tegyesztől egy kedves hölgy kijött környezettanulmányra is. Erről is sok rosszat hallottam, hogy belenéznek a hűtőbe is, stb. de nálunk nem volt kukakockodás. Szinte végig se nézte a házat, a szobákba épp csak bekukkantott, a kamrát nem is akarta látni:)

 

Amikor minden megvolt és a tegyeszes ügyintéző megkapott minden papírt, igazolást ezeket átküldte a helyi gyámhivatalhoz. Hozzájuk is be kellett mennünk egy elbeszélgetésre, illetve ők is kijöttek környezettanulmányra. (Ezen meglepődtem, mert nem hiszem, hogy a tegyeszes és a gyámhivatalos ügyintézők más házat láttak, de ha ez az előírás, akkor nézzék meg kétszer:) ). Ők sem kukacoskodtak. Kértek még 30 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot (erről másolatot ingyen kaptunk, mert örökbefogadáshoz kell. Erről igazolást nem kértek, bemondásra elhitték. Sőt, én fizetni akartam, de mondták, hogy ebben az esetben nem kell.)

Mindkettőnknek kellett egy keresti igazolást is beadni, semmi előre gyártott formanyomtatvány nem volt, a munkahelyen csak le kellett írniuk, hogy mennyi a nettó keresetünk.

 

A gyámhivatal ezután meghozta határozatát, miszerint alkalmasak vagyunk örökbefogadásra. A fellebbezésről lemondtunk, szóval azonnal jogerőre emelkedett. Ez a határozat 2 évig lesz hatályos, ezután 1 évre lehet hosszabbítani. Ha letelik a plusz egy év is, akkor új határozat kell, itt még nem tartunk, szóval ennek a menetét nem tudom pontosan. Az biztos, hogy tanfolyamot nem kell többször elvégezni, talán pszichológiai vizsgálatra menni kell és persze az összes többi. Amennyiben változás történik a személyi és életkörülményeinkben, vagy az örökbefogadni kívánt gyermekre vonatkozó elképzelésekben jelezni kell, ezesetben felülvizsgálják a határzatot.

 

A helyi gyámhivatal a határozatot elküldi mind nekünk, mind a megyei tegyesznek, akik az első jelentkezésünkkor kapott sorszámot ekkor aktiválják, illetve ha jelentkezett valaki országos listára, akkor ekkor küldik meg a jelentkezést oda is.

6 komment

Címkék: örökbefogadás Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr24695521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Graphefruit 2012.08.07. 15:04:18

Sziasztok! Írtam ma du nektek e-mailt:)

Orokbefogadnank 2012.08.07. 15:05:48

szia Graphefruit:)
köszi az e-mailt, megkaptuk, hamarosan megy a válasz:)
K.

Gerike07 2012.08.15. 07:54:46

"A tegyesztől egy kedves hölgy kijött környezettanulmányra is. Erről is sok rosszat hallottam, hogy belenéznek a hűtőbe is, stb. de nálunk nem volt kukakockodás. Szinte végig se nézte a házat, a szobákba épp csak bekukkantott, a kamrát nem is akarta látni:)"

Konkrétan leltárt írtak: konyha: egy hűtő, mélyhűtő, mikrosütő, tűzhely......... és így végig. ok Bele nem néztek, de mindent felírtak, szekrények, fotelek, stb

Orokbefogadnank 2012.08.15. 17:30:30

Gerike07: ez nagyon furcsa, főleg, hogy - felteszem - mi egy megyéhez tartozunk. Nálunk tényleg csak körbejártak és leírták, hogy hány szobánk van, de a bútorokat nem vették számba.

Gerike07 2012.08.15. 18:33:40

Azt majd a kihelyezés előtt teszik! Az első látogatás ilyen felszínes, de a kihelyezési papír előtt kijöttek és 3-4 oldalt jegyzeteltek.

Orokbefogadnank 2012.08.15. 20:14:55

értem:)
sajnos ott még nem tartunk, de nagyon reméljük, hogy mihamarabb felmérik háztartásunk gépesítettségét és a szobáink bútorozottságát:))
süti beállítások módosítása