HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

Nyílt örökbefogadás

2012.08.13. 21:42 Orokbefogadnank

Az örökbefogadás másik módja a nyílt örökbefogadás.

 

Nyílt örökbefogadással általában csecsemőket fogadnak örökbe. Ilyenkor a szülőanya (ha házas, akkor a szülőapa is) lemond a gyerekről egy megnevezett személy (házaspár) javára a szülés helyén vagy az állandó lakcímén illetékes Gyámhivatalban. Ez általában a szülés után ötödik napon történik (amikor a szülőanya már jól van). Amennyiben a fellebbezésről lemondanak a szülők a Gyámhivatal határozatot állít ki és az örökbefogadó szülők azonnal hazavihetik a kisbabát magukhoz. Az örökbefogadás tényleges lepapírozása csak ezután történik. A szülőanya (szülők) ebben az esetben nem gondolhatják meg magukat, bár tervezve van, hogy itt is egy hat hetes időkorlátot adnának erre.

 

Magyarországon nyílt örökbefogadással két féle módon lehet örökbefogadni. Az egyik a szervezeten keresztül történő örökbefogadás. Ebben az esetben az örökbeadó és az örökbefogadó között egy szervezet közvetít, ők segítenek a örökbefogadás menetében. A szervezetekhez a jogerős alkalmassági határozat kézhezvétele után lehet jelentkezni.

 

Magyarországon működő nyílt örökbefogadással foglalkozó szervezetek:

-       Alfa Szövetség

-       Bölcső Alapítvány

-       Együtt az Életért Közhasznú Egyesület

-       Fészek Alapítvány

-       Gólyahír Egyesület

 

Nyílt örökbefogadás esetén az örökbeadók és az örökbefogadók ismerik egymást, legalább egyszer, a Gyámhivatalban találkoznak. Ismerhetik egymást a szülők már korábbról is, ha az örökbeadó beleegyezik, akkor lehetőség van már a szülés előtt találkozni, esetleg együttszülni is. Ilyenkor az örökbefogadók több mindent megtudhatnak a baba családi hátteréről, ami egyrészt orvosi szempontból is fontos, hiszen az örökbeadók leírhatják, hogy milyen betegségek fordultak elő a családban, így ha a babával kapcsolatban az orvosok később ilyet kérdeznének az örökbefogadók tudnak válaszolni. Fontos még azért is, mert később a gyerek érdeklődhet a szülőanyjáról, és így az örökbefogadóknak több információ áll rendelkezésükre, több dolgot tudnak elmondani. És utoljára, bár nem utolsósorban fontos az ismerkedés azért is, mert a szülőanya megismeri az örökbefogadókat, tudja, hogy gyerekét kik fogják felnevelni, talán kicsit meg is nyugszik.

 

A nyílt örökbefogadás másik módja a magán úton történő örökbefogadás, ahogyan mi is szeretnénk örökbefogadni. Itt a szülőanya és az örökbefogadók ismerik egymást, nincs közvetítő szervezet, a szülőanya a Gyámhivatal előtt az örökbefogadók számára mond le gyermekéről. Magán úton lehetősége van az örökbeadónak kiválasztani a számára szimpatikus örökbefogadókat, amennyiben ez a terhesség közepe táján történik meg, akkor több idő van az ismerkedésre, együtt lehet orvosi vizsgálatokra járni, ha ez nem zavarja az örökbeadót és együtt lehet szülni.

 

A magán úton való örökbefogadás nem különbözik a civil szervezeten keresztül történő örökbefogadástól törvényileg, csupán nincs közvetítő, az örökbeadó és az örökbefogadók maguk döntenek és maguk intéznek mindent.

 

Mi tényleg szeretnénk megismerni azt, aki örökbe adja nekünk a gyermekét, szeretnénk vele együtt várni a babát. Őszintén reméljük, hogy sikerül megismerkednünk valakivel, aki meg tudja adni nekünk a csodát.

4 komment

Címkék: örökbefogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr204710955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patri254 (törölt) 2013.05.02. 13:53:05

Terhes vagyok 22 hetes és Örökbe szeretném adni ezt a gyermeket de nem szervezeten keresztül hanem magán uton, a döntésem biztos és minél hamarabb szeretném megtalálni a megfelelő szülőket.

Anda81 2013.05.07. 21:47:28

@Patri254:
Szia Patri254!
Hol lehetne veled felvenni a kapcsolatot?

Anda81 2013.05.08. 11:22:15

@Patri254: Szia! Küldtem neked mailt!
süti beállítások módosítása