HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

Titkos örökbefogadás

2012.08.09. 16:33 Orokbefogadnank

Örökbefogadni kétféle módon lehet Magyarországon.

 

Az egyik módja a titkos örökbefogadás, ahol elviekben az örökbefogadó szülők nem ismerik az örökbeadókat. Gyakorlatilag hallottam olyat, hogy a határozatban benne vannak a vérszerinti szülő adatai.

 

Titkos örökbefogadás esetén a Tegyesz „közvetít”. A várokozási idő megyénként eltérő, van, ahol 2 éven belül csecsemőt is örökbe lehet fogadni, de Pest megye nem az a megye:)

 

Ha a kórházban az anyuka úgy mond le az újszülöttről, hogy nem nevezi meg, hogy kinek, akkor titkos örökbeadással kerül családhoz. Ilyenkor a kórházból nem egyből családhoz, hanem nevelőszülőkhöz kerül a baba, mert az anyukának lehetősége van 6 héten belül meggondolnia magát. Amennyiben nem gondolja meg magát a kisbaba 6 hetesen örökbeadható. Amennyire tapasztalom ilyenkor az örökbefogadó szülők már ismerik a gyereket, nem 6 hetesen értesülnek arról, hogy van egy baba, hanem már korábban.

Ha a babát inkubátorba teszik, akkor is titkosan adják örökbe, bár ennek menetéről nem tudok, még nem igazán olvastam utána.

 

Azt mondják, hogy titkos örökbefogadással inkább az „idősebb” gyerekek kerülnek családba. Kiajánláskor mesélnek az örökbefogadónak a gyerekről, aki vagy igent vagy nemet mond. Ezután lehet megnézni, majd megismerkedni vele. Először rövid időt együtt töltenek, majd az örökbefogadók elviszik egy hétvégére magukhoz, ismerkednek egymással. Miután úgy ítélik meg, hogy a gyerek és az örökbefogadó szülő kapcsolata már stabil akkor költözhet a gyerek a szülőhöz. Az ismerkedési időszak hossza esetenként változhat.

 

Mi titkos örökbefogadásra is jelentkeztünk, bár Pest megyében jelenleg a 250. sorszám körül vagyunk, szóval nem igen hiszem, hogy így hamar tudnánk örökbefogadni:) Az esélyt persze meg kell adni, főleg, hogy nem csak csecsemőt, hanem 0-3 év közötti gyermeket szeretnénk örökbefogadni, esetleg testvéreket is, testvérek esetében az idősebbik max 5 éves lehet.

 

A lista… a megyei Tegyeszek vezetik a listát, melyre a jelentkezéskor kerül fel a házaspár. Eleinte passzív státusza van, akkor aktiválódik a sorszám amikor a Gyámhivatal megküldi a megyei Tegyesznek a jogerős alkalmassági határozatot. Mi tavaly egy éve 300 körül voltunk, idén ugye 250.. le lehet vonni a következtetéseket

 

Fontos tudni ugyanakkor, hogy kiajánláskor a Tegyesz azt a listán szereplő első házaspárt keresi fel, aki a határozata szerint az adott gyereket örökbe fogadhatja. Lehet, hogy a sorszámuk pl. 59., de ha ők az első, akik hajlandóak pl. 4 éves, sérült gyereket örökbefogadni, akkor őket fogják megkeresni először.

 

Tehát a mi 250-es sorszámunk sem azt jelenti, hogy csak akkor kaphatunk kiajánlást, ha már az előttünk levő 249 házaspár babát kap.

update:

hoxás hozzászólás szintén:

"Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy titkos úton is lehet újszülöttet hazavinni. Nekünk két ilyen eset is előfordult a baráti körben - igaz, hogy a szülők végigrettegték a hat hetet, de minden rendben volt és a picik így rögtön hazaérkezhettek.

 

Aztán meg kell említeni a saját példánkat (és sajnos azt kell mondanom, hogy szintén nem egyedi az ismeretségi körünkben). A vérszerinti szülő kislányunkról rögtön, írásban lemondott, még a kórházban. A picit ennek ellenére nem helyezték családba, sem nevelőszülőkhöz, hanem csecsemőotthonba került és ott éldegélt hónapokon át. Amikor rákérdeztünk ennek okára, semmilyen igazi indokot nem sikerült az illetékeseknek felhozniuk a mentségükre."

 

Holnap a nyílt örökbefogadásról fogok írni.

Szólj hozzá!

Címkék: örökbefogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr674703970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása