HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

Egy sikeres örökbefogadás tapasztalatai

2012.09.03. 07:07 Orokbefogadnank

Most egy vendégposztot szeretnék közzétenni, ha valaki más is úgy érzi, hogy megosztaná a történetét, szívesen várom e-mailben:)

köszi:))

 

 

"Sziasztok!

 

Szeretném leírni már sikeres örökbefogadóként tapasztalataimat. Talán segít, talán csak több türelmet ad a folyamathoz.

Sok mindent már nagyon jól leírt a blog gazda, így azokat már nem kezdeném előről, inkább csak kapcsolódnék pár ponton az eseményekhez.

 

A kezdetek, még a tanfolyam és a határozat előtt. Ekkor is kijönnek egy előzetes terepszemlére, ahol felmérik a környezetet. Ne görcsöljetek, ne vágjátok csillogó rendbe a lakást, csak természetesen rend és tisztaság legyen, mert azt gondolhatják, túl katonás. Persze nem azt mondom, hogy maradjon koszos a lakás, de nem jó megkapni azt sem, hogy túl pedáns, mi lesz ha a gyerek behozza a koszt?

Ugyanez igaz a pszichiáterrel folytatott beszélgetésre. Nem jó, ha túlságosan "jók" vagytok, és egyetértőek, és határozottak, mivel ez azt sejteti, hogy jól és gyorsan hoztok döntést, ami miatt lehet hogy kikerül a gyerek hozzátok a rendszerből.

 

Hopp, muszáj elkalandozzak. Miért is írtam ezt? Hát nem az a cél, hogy örökbe adják a gyereket? NEM! Sajnos ezt kell leírjam. Az a cél, hogy a rendszer működjön. A rendszer akkor működik, ha vannak benne gyerekek, ezért ha jelentkezik egy pár, akik tökéletesen alkalmasak, annak dobnak egy követ az útjukba. Mi pl. első körben alkalmatlannak lettünk nyilvánítva, 10 év szakmában eltöltött tapasztalattal, tökéletes tesztekkel. Miért? Pont ezért... "nem vagyunk elég rugalmasak"

Majd olyan párokkal akadtunk össze a tanfolyamon, hogy este azt beszélgettük otthon, Ők hogy a fenébe kaphattak ide meghívót? Lévén olyan apróságok, amik alap követelmények az örökbefogadáskor, mint hogy egyet értsenek a gyerek nemében, vagy korában, vagy egészségi állapotában, nem voltak meg, ott kezdtek veszekedni egymással ezen, akkor hogy írták alá mit szeretnének?

Vagy apa jelölt akár vak gyereket is vinne, anya jelölt csak egészségeset.

Nos igen, ők az ideális jelöltek a rendszer szerint, mivel ők akár évekig vívódhatnak, válogathatnak, míg mások nem.

 

Szóval ha sikerül teljesen átlagos embernek tűnni, akkor van esélyetek!

 

Másik jó tanács: az egészségügyi felmérő lapon, ahol jelölitek, mit fogadtok el, és mit nem, gazdagon jelöljetek be "további tájékoztatás után elfogadom" lehetőségeket olyan betegségnél, ami talán belefér nektek, mert lehet azt mondani, mégsem érdeklődtök a gyermek után, de ha NEM-et írtok, nem is értesülhettek róluk!

Továbbá később kiderülhet, nincs is olyan betegsége a gyereknek, csak... De ez egy érzékenyebb téma, inkább nem fejteném ki.

 

Harmadik jó tanács: országos lista! Mi csak innen kaptunk ajánlásokat gyermekre, megyei listáról egyet sem. Utazgatni drága, de megéri!

 

Ha nagyobb gyermeket fogadtok örökbe, akkor vannak előbb látogatások, majd 1-2 napokra haza lehet vinni, és ha a családgondozó és a nevelőszülők úgy látják, megvan a kötődés, akkor indul a folyamat.

Fontos, hogy NINCS kötelező mennyiség. Ne dőljetek be, ha húzzák az időt, hogy kötelező 6x találkozni és 10x elvinni, és egy évig ingáztok emiatt. Nincs, egyéni meglátás van.

A nevelő meg szeretné minél tovább tartani magánál a gyermeket.

 

Azonban ha nem vagytok biztosak a dologban, akkor ne kérjétek még a kötelező gondozásba vételt, mert ugyan a 30 nap után még nyilatkozhattok, hogy nem jó ez így, de ez kb a végét jelenti a folyamatnak. Inkább kérjétek ki egy hétre, és utána kérjétek a véglegesítés elkezdését. Senkinek nem jó az a tortúra.

 

Az örökbefogadás után (titkos és nyílt esetén eltérő papírokat kell újra generálni) kb 3-4 hónap, mire mindent elintéztek :(

Ha új neve lesz (pl titkos örökbefogadás) akkor az anyakönyvi kivonat és a lakcímkártya postán érkezik 2 héten belül. Ezt követi több hét pihentetés, amíg a kormányzati szervek rápihennek a dolgokra, majd lehet menni TAJ és Adókártya gyártásba, csp és gyes intézésbe, közben ovi/iskola beíratásba, gyerekorvos és védőnő keresésbe, stb. Ezt célszerű szabadsággal jó előre betervezni, mi 3,5 hónap alatt intéztünk el mindent anno.

NEM, a TAJ és az adókártya nem jön ki postán magától, ahogy többször etettek minket, igényelni kell őket :(

 

Nagy vonalakban ennyit szerettem volna írni, ha kérdésetek van, a blogon keresztül elérhettek, de nem szeretném közvetlenül megadni az adataimat. Illetve érdeklődés esetén mesélhetek még a fenti pontokról."

2 komment

Címkék: történetek örökbefogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr784748488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orokbefogadnank 2012.09.04. 14:49:25

a hoxán érkezett kérdés a poszthoz:

Vajon a gyerkőcnek jó-e, hogy mint egy könyvet a könyvtárból "kikölcsönözzük" egy hétre, aztán ha nem tetszik, vissza a feladónak?

Igen, tudom, hogy mindenkinek érdeke, hogy jól sikerüljön az örökbefogadás, de nem a pároknak kell keresni gyermeket, hanem a a kicsiknek (nagyoknak) szülő(ke)t, családot. . . És bár lehet, sőt kell is nemet mondani, ha úgy érezzük, nem ő az, de szerintem ezt a hazaviszem-visszaviszem dolgot nem kellene megengedni.

Felmerült bennem a bejegyzés kapcsán, vajon mi zajlik le egy gyerek lelkében, ha egyszer felcsillan a remény, lesz otthona - elviszik, megmutatják neki, s aztán meg visszadobják, ha probléma adódik. . . Ezek a gyerekek már megszenvedték ezt az elhagyottságot, tényleg megtehetnénk ezt velük?

Orokbefogadnank 2012.09.04. 14:50:43

a poszt szerzőjének válasza:

Kedves Kérdező!

Hadd meséljek egy gyorsat, rövidet. Volt egyszer már olyan is, aki sajnos csak a 30 napos kötelező gondozásba kiadás után jött rá, mégsem tudja a gyereket ellátni. Na az a durva. Nem ez, miért is?

- ezeken a hétvégéken derül ki, a gyerek:
-- szeret-e nálatok lenni, vagy rettegésben van a kutya/macska/óriáskígyó/panel/magasban lakás/kertes ház bármi egyébtől?
-- elbírtok-e 24 órában ekkora kiképzést?
-- valóban olyan aranyos-e vagy kibírhatatlan?
soroljam még?

Lakva ismeri meg a másikat az ember. Honnan tudod, hogy a gyerek 24 órában olyan kedves szeretnivaló mint azokon az 1-2 órás találkákon? Mi van, ha éppen aggresszív, amit nem bírsz. Vagy éppen zárkózott, amit nem tudsz feloldani? Mi van ha... Mi van ha...

Ezt olyan nem tudhatja, aki nem próbálta.

Mi többször átestünk már kisebb "örökbefogadásokon", tudom, hülyén hangzik, de próbáld ki, milyen amikor egyik napról a másikra bekerül az életedbe egy 35kg-os Amstaff, akit be kell törni, össze kell haverkodni, dominánsan viselkedni, és naponta sétálni, vagy felássa a kertet.

Most képzeld el, hogy holnaptól arra kell berendezkedni, hogy ovi, bölcsi, vagy suli, vagy épp otthon van, mert nincs helye még, és orvosok, és sír, és etetni, és beszerezni mindent, és és és és, megkattantál, 3 nap múlva sírva elmenekülsz...

Nem, ez gyakorlás, edzés, felkészítés.

Igen, van sok gyerek akik már átestek több ilyenen, azok elég problémásak. Szerencsére mi olyat találtunk, akit mi néztünk meg először, és el is fogadtuk, nem is csalódtunk.
De sok olyan van, aki az X-edik találka után visszakerül, sajnos.

Sőt, olyan is van, mint nálunk, hogy a gyermek 80-90% ellentéte annak, amit korábban mutatott, és pozitív irányban. Hogy miért? mert azért csinálta, amit csinált, mert rosszul érezte magát, és ez volt a bosszú. Hogy mik? Inkább nem mesélem, mert meggondolja magát valaki, lényeg az, féltünk tőle, de nem került elő, sőt, elmesélte a gyerek, azért csináltam, mert........
süti beállítások módosítása