HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

Miért vizsgálják az örökbefogadni szándékozókat?

2012.08.08. 14:43 Orokbefogadnank

Felmerült az elmúlt napok során, hogy miért is van szükség az alkalmassági vizsgálatokra, hogy miért is kell nekünk ezen a bonyolultnak tűnő procedúrán átmenni.

Nos, a válasz nagyon egyszerű: az örökbefogadás nem rólunk szól, hanem a gyerekről. Legyen akár csecsemő, akár idősebb gyerek, ők az örökbefogadás értelmei. Az ő érdeküket kell nézni, még akkor is, ha ez az örökbefogadóknak nehéz.

Igen, bárki szülhet gyereket – ha képes szülni:) Szülhet az, aki alkoholista, szülhet az, aki pszichés betegségben szenved – és nem fogják ezért automatikusan elvenni a gyereket tőle. Mert ebbe kívülről nem lehet beleszólni, hiszen nagyon nehéz meghúzni a határt, nagyon nehéz megmondani, hogy annak a gyereknek mi lenne a jobb. És talán nincsenek is sokan, akik ennek a döntésnek a felelősségét felvállalnák. Erről lehetne sokat beszélni, de azt hiszem, hogy ez nem ennek a naplóban a témája, így én inkább nem is írnék erről.

 

De ott vannak azok a gyerekek, akik örökbeadhatóak. Az ő esetükben a szakemberekre nagyon nagy felelősség nehezedik, hiszen nem adhatják őket rossz emberek kezeire. Nemrég olvastam, hogy egy részeg vitában egy alig egy éves gyereket leejtette valaki a családjából. Ez nagyon szomorú úgy is, hogy vérszerinti családban történt, de ha ez egy örökbefogadott gyermekkel történik meg, akkor már nem csak a szülők, hanem a szakemberek is felelősek ezért, hiszen ők voltak azok, akik azt mondták, hogy az örökbefogadók alkalmasak gyerek nevelésre.

 

Ezért vizsgál minket pszichológus, ezért kell orvosi igazolás és ezért kell kereseti igazolás, ezért jönnek ki környezettanulmányra. A kereseti igazolás nem azt jelenti, hogy ha nem keresel eleget, akkor nem fogadhatsz örökbe! Érzésem szerint egy igazolás is elég lenne, hogy van munkád, el tudod tartani a gyereket, akit rádbíznak. De ennek az igazolásnak az a neve, hogy kereseti igazolásJ

 

Olyanról is szoktak kérdezni, hogy mi van, ha kicsi a ház, ha albérletben laknak. De én még olyat nem hallottam, hogy valakit ezért utasítottak volna el. Csak szeretnék látni, szeretnék tudni, hogy a gyerek megfelelő körülmények közé kerül.

 

Azt hiszem sok minden történhet, sok minden változhat már csak a várakozás alatt is, de miután megszületik az örökbefogadási határozat azután is. A várakozás alatt ezért kell jelezni, ha az életkörülményeinkbe változás állt be.

 

Örökbefogadás után meg? Nem követik az életünk tovább. Ezután is történhetnek változások, de a szakemberek ilyenkor már nem tehetnek semmit, vagyis ugyanannyit tehetnek, mint egy olyan családban, ahol vérszerinti baba van.

 

Hogy ez mennyire jó vagy nem szintén ezen a naplón túlmutató kérdés…

 

Mindenesetre a hatóságok feltételezik, hogy ha előzetesen kiválasztják a gyerek számára a megfelelő szülőket, akkor a későbbiekben sem történhet hiba.

Update: a hoxán kijavítottak, az utánkövetésről elavult infóim voltak.

 

"Egy valamit szeretnék pontosítani: ebben az évben Magyarországon is  törvénybe iktatták az utánkövetést, vagyis jogerőre emelkedést követően is kapnak kötelező "támogatást" (ellenőrzést? - Döntse el mindenki, mit  gondol erről) a családok."

 

Köszönöm Barkaf:)

3 komment

Címkék: örökbefogadás Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr604701884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerike07 2012.08.15. 07:52:46

Szia!
Tudtommal a lezárult határozat után nincs különösebb utánkövetés, csak amit mindenki kap (védőnők)
A gyámhivatal többet nem zaklat.

Orokbefogadnank 2012.08.15. 17:39:41

Igen, szerintem az lehet, hogy eddig így van, de meg akarják változtatni vagy már meg is változtatták?
Majd utána nézek, hogy uptodate legyek.

Klaudia Mácsodi 2014.06.24. 16:26:56

Szia. Most olvastam ezt a cikket,és érdekelnének a fejlemények. hol tartotok..hogy zajlott a történet a továbbiakban..Facebookon esetleg elérhetlek? Mácsodi Klaudia
süti beállítások módosítása