HTML

Örökbefogadás, örökbefogadnánk

Sziasztok! A blog rólunk szól, illetve az örökbefogadásról. Szeretnénk örökbefogadni egy (két) gyermeket, keressük azokat a kismamákat, akik örökbeadnák ő(ke)t nekünk. És közben leírjuk, hogy mi is az az örökbefogadás:) E-mail elérhetőségünk: orokbefogadunk@gmail.com K+Z.

Friss topikok

Örökbefogadás utáni depresszió

2012.09.05. 08:57 Orokbefogadnank

Nem forog közszájon, de az örökbefogadás utáni depresszió ugyanúgy létezik, mint a szülés utáni depresszió.

 

Magyar internetes oldalakon nem igazán találni ezzel foglalkozó cikkeket, de ha „post-adoption blues” „post adoption depression” szavakra keresek rá máris sokkal több találat jön fel.

Sok fórumon beszélgetnek erről, illetve sok cikket lehet olvasni erről.

 

Az örökbefogadás utáni depresszió szindrómát (Post-Adoption Depression Syndrome, PADS) az elmúlt években kezdték el kutatni, leírni. Több kutatás szerint az örökbefogadó anyák több, mint felét érinti ez a probléma. 199-ben Harriet McCarthy, Eastern European Adoption Coalition (EEAC) tagja 165 örökbefogadó anyát kérdezett az EEAC segítségével, akik közül 65% számolt be PADS-ról. (http://www.postadoptinfo.org/articles/07_05_depression.html)

 

Karen J. Foli a Purdue University munkatársa, aki maga is örökbefogadó szülő végzett kutatást a témában és tapasztalait megjelentette a „The Post-Adoption Blues: Overcoming the Unforeseen Challenges of Adoption” című könyvében.   http://karenfoli.com/postadoptionblues/index.html

 

Mi okozhatja a örökbefogadás utáni depressziót?

Az örökbefogadó szülők hosszas várakozás után kapnak gyereket. A várakozás során a szülők hajlamosak magas elvárásokat támasztani maguk elé, aztán az örökbefogadás után érkeznek a gyerekneveléssel járó napi problémák. A kezdeti felfokozott öröm után a hétköznapok során a szülő rádöbben, hogy mégsem az a szupermami a gyerekének, aki lenni szeretett volna.

A szülő-gyerek közötti mélyebb kötődés sem alakul ki első látásra, ahogy azt a szülők elvárják, emiatt is bűntudatot éreznek.

Az érzéseiket sokan nem merik megosztani másokkal, hiszen az örökbefogadóknak boldognak kell lenniük, mert végre ennyi év várakozás után ott van egy gyerek, az ő gyerekük és mégsem érzi azt a boldogságot, amit éreznie kellene.

Idősebb gyerekek örökbefogadása esetén a gyerek „előélete” miatti nehezebb beilleszkedés, esetleges betegségei is nehezítik a helyzetet.

 

Az örökbefogadás utáni depresszió elkerülésében, lerövidítésében segít, ha a szülő felkészül arra, hogy az örökbefogadás után nem a rózsaszín álom, hanem a valóság jön, ha felkészül arra, hogy nehezebb időszakon mehet át és erről beszél a környezetével. A gyerek családba kerülése után nyugodt környezetben eltöltött ismerkedési időszak is segít. Ugyanúgy, ahogy a vérszerinti gyermek születése után jól jön ilyenkor a külső segítség házimunka terén, ha a szülők hosszabb időn keresztül nyugodtan tudnak időt tölteni a gyerekkel.

Meg kell próbálni bűntudat és stressz nélkül átélni azt a pár hónapot, amíg az igazán mély szülő-gyerek kötődés kialakul, amíg a család igazi családdá válik. El kell fogadni, hogy senki nem lehet szupermami, mindenkinek vannak határai.

 

Amennyiben az örökbefogadás után depresszió jelentkezik erről beszélni kell, ha annyira elmélyül, akkor orvosi segítséget is igénybe lehet venni.

Sok örökbefogadás utáni depresszión átesett szülő számolt be arról , hogy amikor megtudták, ezek az érzéseik normálisak, hogy más is ugyanúgy érez, ahogy ők, segített nekik feldolgozni a helyzetet.

Szólj hozzá!

Címkék: örökbefogadás Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://orokbefogadnank.blog.hu/api/trackback/id/tr484756191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása